• glow

The Good Store. La botiga bona. Carrer de València, 343, 08009 Barcelona
Fa prop d'un any, en un discret local del carrer València va obrir les portes The Good Store. Durant els dies del confinament, un cartell de clara confecció infantil lluïa a l'aparador amb l'arc de Sant Martí pintat i l'esperançador lema "ens en sortirem". Un matí anant cap al mercat, quan la vida ja anava discretament tornant als carrers, vaig conèixer a la Magdalena i al seu fill, autor del cartell, molt atrafegat aquests dies fent d'assistent de la seva mare. La Magdalena és una dona elegant, de cabells clars, instal·lada al barri des de fa més de vint anys, una "eixampler" de cap a peus que ha fet de la botiga el seu projecte de vida i des d'on comparteix la seva passió i dóna a conèixer els beneficis que la moda sostenible i el consum conscient, suposen pel client i el planeta.


La Magdalena ha estat des de la seva infantesa involucrada en el món de la moda. De la seva mare, enginyera tèxtil a Romania, va aprendre a estimar les diferents textures, conèixer els diferents tipus de teixits a valorar lo natural. En els darrers anys, ha treballant per una important marca on ha obtingut de primera mà informació sobre els cultius de cotó i els tints tòxics, agressius amb la pell i altament nocius per a la gent que hi treballa amb ells. Em comenta: "Segur que més d'un cop hauràs notat l'olor de la roba nova a causa dels tints. També he tingut molt clars els costos de producció i les condicions en les quals es treballa. No podia restar indiferent ni continuar formant part d'aquest sistema amb el qual no m'identifico" em diu amb contundència.


"No podia restar indiferent, ni continuar formant part d'aquest sistema amb el qual no m'identifico"

Durant els seus viatges professionals pel nord d'Europa va conèixer botigues i projectes de moda sostenible i va saber que aquest era el tipus de negoci que volia. Sap que la seva clientela està composta també pels seus veïns i que aquests aprecien conèixer el valor afegit de la peça de roba que estan emprovant-se. "Estic feliç, em diu, quan els clients es passen per la botiga portant la roba només per saludar-me i dir-me que estan encantats!"


"Estic feliç quan els clients es passen per la botiga portant la roba només per saludar-me i dir-me que estan encantats!"

Quan li pregunto sobre els criteris de selecció de les marques que podem trobar a la seva botiga em diu: "Totes les marques amb les que treballo utilitzen materials sostenibles, tints certificats i producció ètica". Com a mare està molt sensibilitzada amb les condicions dels nens. "Hem de ser realistes, em comenta, moltíssima roba que es ven i es compra està feta per nens que no saben que significa jugar o estudiar. El certificat FairTrade garanteix que la roba no està feta per nens i que la gent hi treballa sota condicions dignes de treball pel que fa a sous, horaris, tracte i toxicitat".


Hem de ser realistes, em comenta, moltíssima roba que es ven i es compra està feta per nens que no saben que significa jugar o estudiar.

"La majoria de les marques de la botiga són projectes de dones emprenedores de diferents països i que tenen projectes per l'empoderament de la dona. He vist que esmentes L'Autre Sac, aquesta marca ocupa dones en risc d'exclusió social i ofereixen l'oportunitat d'educació a nenes a Colòmbia perquè tinguin millors oportunitats a la vida. Però també Kowtow de Nova Zelanda, Lanius d'Alemanya, o Suite 13 d'aquí. És la meva manera de fer activisme per a dones, donar suport a aquests projectes".


Veient la roba queda molt clar que per la Magdalena l'estètica és tan important com l'ètica. A The Good Store trobem peces afavoridores d'estètica minimalista, de qualitat i amb un cert aire atemporal que fa les vulguem seguir portant temporada rere temporada. Com podem seduir al consumidor perquè deixi la moda ràpida? Li pregunto. "Crec que tots consumim o hem consumit moda ràpida i que fer un canvi brusc no és possible. La majoria dels clients que entren a la botiga consumeixen aquest tipus de marques. Moltes vegades arriben ells mateixos a la conclusió, per la mala qualitat de la roba, que el barat surt car. Com a consumidors comencem estar preparats, estem molt més sensibilitzat amb l'alimentació saludable i som més conscients del nostre impacte en el medi ambient. La gent compra a The Good Store per l'estètica, però, després de portar la peça i notar la diferència de tacte, qualitat, etc, els clients s'interessen per tota la resta".


Parlem també d'iniciatives locals. "A Catalunya, em diu, hi ha moltíssimes iniciatives de moda sostenible, molts projectes que encara estan en perfecte anonimat. Del que jo sé, no tenen suport institucional i és una pena perquè a part de crear una marca de Catalunya sostenible 360º, no només en moda, podrien donar feina a tallers locals i reactivar la tradició de la indústria tèxtil a casa nostra, afectada per la deslocalització".


"És una incògnita que passarà ara després del COVID-19, segurament siguem més sensibles i sostenibles en tots els aspectes, però la societat de consum massiu no crec que canviï, el missatge de consumir i consumir, lamentablement seguirà

"És una incògnita que passarà ara després de la COVID-19, segurament siguem més sensibles i sostenibles en tots els aspectes, però la societat de consum massiu no crec que canviï, el missatge de consumir i consumir, lamentablement, seguirà. Espero, però, que alguna cosa haurem après de tot això, -no hem pogut disposar de material de primera necessitat i ens hem adonat que el barat surt molt car! -espero que deixem de dependre tant de la producció a l'exterior. Aquí hi ha tant potencial!"


Us recomano que visiteu la botiga i us deixeu guiar per la Magdalena, estic segura que en sortireu satisfets i contents d'haver aportat el vostre granet de sorra. Volem que The Good Store compleixi molts i molts anys.The Good Store, carrer de València, 343, 08009 Barcelona. Podeu seguir-la a FB o a Instagram

  • glow

Recycla!(/ˈrecɪklə / a l'original) És el nom de la nova etiqueta de Galliano per Maison Margiella presentada poques setmanes abans del gran reset mundial. Galliano recupera el gest transgressor del creador de la marca, quan aquest copiava fil per randa peces de roba trobades arreu, (les seves cobdiciades Replicla) i li dóna un gir contemporani. No es tracta ja de posar en entredit el paper del creador com va fer el dissenyador belga, val a dir que aquest és un tema recurrent per artistes des de mitjans del segle xx, però, pel context on es realitza, no exent de coratge, si no de elevar a la qualitat de exquisit, gràcies a l'acció del creador, en aquest cas Galliano, peces trobades a botigues de segona mà.Reciclar/replicar; Galliano que comparteix amb nosaltres la seva visió en el seu podcast THE MEMORY OF (feu clic aquí per escoltar), ens parla de l'herència, el que ens és transmès i d'uniformes -i em venen al cap imatges de Steve Jobs, Mark Zuckerberg i, perquè no? Antoni Muntadas, tots ells i molts d'altres, fan de la sobrietat uniformada una carta de presentació: Hola bon dia!, tinc força idees importants al cap jo com per perdre ni un segon pensant que m'he de posar cada matí!-. Però Galliano ens parla de subvertir els uniformes, reconstruir allò que coneixem per descobrir el que és nou. Un gest burgès, ens diu, un reflex de la societat actual, si tenim consciència, si hi som. I jo em pregunto, si hi som, ón? al món del compromís ètic, de la sostenibilitat i la responsabilitat social, suposo. Altres grans noms de la moda també volen ser-hi.


Balenciaga, que amb Demna Gvausalia com a director creatiu sembla trobar-se en una cursa febril per erigir-se emblema del camp, concepte estètic, va presentar de la mà de l'arquitecte i artista Harri Nuriev, el sofà transparent farcit de roba de segona mà de la primera imatge. Amb aquest sofà volen focalitzar la mirada sobre l'impacte que tenen els dissenyadors sobre el medi ambient, alhora que fan una crida a fomentar pràctiques comercials ecològiques. SOSTENIBILITAT, CONSCIÈNCIA SOCIAL I ECOLÒGICA, conceptes que van inundar les passarel·les el passat febrer, amb tantes interpretacions com creadors implicats. És tan ampli el mercat que s'endevina, que fins i tot les marques precursores de la moda ràpida, Mango, H&M, Zara, etc., tenen, o estan preparant, les seves col·leccions sostenibles. Sembla que a la nostra feina com consumidors conscienciats haurem de sumar-hi la d'esbrinar l'Ecopostureix.


En definitiva, la sostenibilitat i totes les seves etiquetes derivades estan de moda. L'Upcycling: donar-li una altra vida a allò que ha estat descartat, la Recycla d'en Galliano o el que molts de nosaltres ja fèiem amb la nostra roba i uniformes en l'adolescència, ha vingut per quedar-se. El millor de L'Upcicling és que ens brinda l'oportunitat de ser, a més de consumidors, creadors.

El texà és de llarg el més contaminant de la indústria del tèxtil, en la confecció tradicional d'un parell de pantalons es fa servir una mitjana de 70 litres d'aigua, 1,5 kW d'energia i 150gr. de productes químics, per no parlar dels milers de litres d'aigua necessaris per fer créixer el cotó necessari per confeccionar un sol parell de texans. El cultiu de cotó, necessari per a la seva confecció, és de llarg el que més recursos utilitza, el més políticament incorrecte i més injust de tots els sistemes que conformen el cicle de vida d'un parell de texans.


Levi's el gran nom dels texans, va iniciar l'any 2006 una etiqueta eco, i des d'aleshores té una política de reducció de l'impacte socioambiental dels seus productes. Sabedors però, que allargar la vida d'un producte és de llarg la millor manera de ser ecològic, des de la seva pàgina web ens proposen a Tu nuevo proyecto DIY un munt d'idees i com dur-les a terme per continuar lluint el nostre parell de texans preferits.


Tot i que a prop nostre podem trobar opcions interessants, com Back to Eco una iniciativa local nascuda l'any 2016, que transforma, recicla i dóna vida al texà. Jo proposo que poseu fil a l'agulla, (perdoneu, però calia fer-ho servir) i feu ús de la vostra creativitat. Que no sabeu a quin replec de la vostra vida vau deixar abandonada la vostra creativitat? (sóc ferma defensora de què la creativitat és innata a l'ésser humà i que com a qualsevol atribut se l'ha de cuidar i exercitar) cap problema! L'Estela Martí i del seu germà Gerard a Atelier Maravelles us ajudaran a redescobrir la vostra capacitat creativa alhora que apreneu l'art de la confecció. Entrar a aquest espai quasi màgic ple de colors és com travessar el llindar que ens porta al país, mai millor dit, de les meravelles. L'energia de l'Estela és contagiosa i segur que l'experiència us resulta inoblidable. Cursos de patronatge, costumització, per aprendre tots els processos per fer la vostra pròpia roba. Com diu l'Estella, si tots som diferents per què vestir igual.
  • glow

Avui faré un llistat de marques sostenibles que m'agraden. S'acosta l'estiu i tot fa pensar que tindrem una temporada per poder lluir tipillu, o el que pugui haver quedat després de les set setmanes de confinament. Aprofitem els darrers dies d'aquest reset global i fem reset també dels nostres hàbits de consum, aquí van algunes idees:
ALLSISTERS

Ja va sent hora que comencem a pensar en el que lluirem a les platges i piscines Potser sóc massa optimista, però d'una manera o altra, tindrem oportunitat de posar-nos a remull tot i que sigui darrera pantalles confinadores. ALL SISTERS és una marca local, de roba de bany i esport, conscient amb el medi ambient . M'encanten tant els banyadors d'una peça, com seus bikinis. Minimalisme sostenible.L'AUTRE SAC

Bosses veganes amb seu a Barcelona. Les bosses estan fetes a mà a Colòmbia, per artesanes que pateixen risc d'exclusió social. La consciència social no està renyida amb el Chic. M'encanta el clutch plata i la bossa Virgina finalista l'any 2019 del prestigiós premi Independent Handbag Designer Awards, de Nova York.
DOROTEA

L'any passat vaig conèixer a la Dorotea Valls i vaig prendre la decisió més sabia dels darrers anys. Li vaig comprar unes sandàlies! Crec que són les sabates més maques, més còmodes i polivalents que he portat mai als peus, estan igual o millor que l'any passat i espero el moment en què tornin a obrir els comerços per fer-me una pedicura a l'alçada de les precioses sandàlies. Els preus poden semblar un pèl elevats, però si tenim en compte que el calçat de Dorotea està fet per artesans menorquins, que es fan per encàrrec i que es poden costumizar, semblen fins i tot una ganga.VEJA

No podem deixar de parlar de VEJA, les sabatilles esportives que totmodernambconsciènciaeco-social ha de dur als peus. Fabricades a Brasil compleixen amb unes polítiques mediambientals i una transparència exemplars, podeu trobar tota la informació de tot i cadascun dels passos en el procés de producció a la seva pàgina web. Costa decidir quin model vull! A la seva botiga online també trobem models per nens.Façon Glowriette, blog personal sobre moda, art, sostenibilitat i estil

subscriu-te al meu butlletí
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 by Glowriette. Proudly created with Wix.com