Are you a good store or a bad store?

The Good Store. La botiga bona. Carrer de València, 343, 08009 Barcelona
Fa prop d'un any, en un discret local del carrer València va obrir les portes The Good Store. Durant els dies del confinament, un cartell de clara confecció infantil lluïa a l'aparador amb l'arc de Sant Martí pintat i l'esperançador lema "ens en sortirem". Un matí anant cap al mercat, quan la vida ja anava discretament tornant als carrers, vaig conèixer a la Magdalena i al seu fill, autor del cartell, molt atrafegat aquests dies fent d'assistent de la seva mare. La Magdalena és una dona elegant, de cabells clars, instal·lada al barri des de fa més de vint anys, una "eixampler" de cap a peus que ha fet de la botiga el seu projecte de vida i des d'on comparteix la seva passió i dóna a conèixer els beneficis que la moda sostenible i el consum conscient, suposen pel client i el planeta.


La Magdalena ha estat des de la seva infantesa involucrada en el món de la moda. De la seva mare, enginyera tèxtil a Romania, va aprendre a estimar les diferents textures, conèixer els diferents tipus de teixits a valorar lo natural. En els darrers anys, ha treballant per una important marca on ha obtingut de primera mà informació sobre els cultius de cotó i els tints tòxics, agressius amb la pell i altament nocius per a la gent que hi treballa amb ells. Em comenta: "Segur que més d'un cop hauràs notat l'olor de la roba nova a causa dels tints. També he tingut molt clars els costos de producció i les condicions en les quals es treballa. No podia restar indiferent ni continuar formant part d'aquest sistema amb el qual no m'identifico" em diu amb contundència.


"No podia restar indiferent, ni continuar formant part d'aquest sistema amb el qual no m'identifico"

Durant els seus viatges professionals pel nord d'Europa va conèixer botigues i projectes de moda sostenible i va saber que aquest era el tipus de negoci que volia. Sap que la seva clientela està composta també pels seus veïns i que aquests aprecien conèixer el valor afegit de la peça de roba que estan emprovant-se. "Estic feliç, em diu, quan els clients es passen per la botiga portant la roba només per saludar-me i dir-me que estan encantats!"


"Estic feliç quan els clients es passen per la botiga portant la roba només per saludar-me i dir-me que estan encantats!"

Quan li pregunto sobre els criteris de selecció de les marques que podem trobar a la seva botiga em diu: "Totes les marques amb les que treballo utilitzen materials sostenibles, tints certificats i producció ètica". Com a mare està molt sensibilitzada amb les condicions dels nens. "Hem de ser realistes, em comenta, moltíssima roba que es ven i es compra està feta per nens que no saben que significa jugar o estudiar. El certificat FairTrade garanteix que la roba no està feta per nens i que la gent hi treballa sota condicions dignes de treball pel que fa a sous, horaris, tracte i toxicitat".

Hem de ser realistes, em comenta, moltíssima roba que es ven i es compra està feta per nens que no saben que significa jugar o estudiar.

"La majoria de les marques de la botiga són projectes de dones emprenedores de diferents països i que tenen projectes per l'empoderament de la dona. He vist que esmentes L'Autre Sac, aquesta marca ocupa dones en risc d'exclusió social i ofereixen l'oportunitat d'educació a nenes a Colòmbia perquè tinguin millors oportunitats a la vida. Però també Kowtow de Nova Zelanda, Lanius d'Alemanya, o Suite 13 d'aquí. És la meva manera de fer activisme per a dones, donar suport a aquests projectes".


Veient la roba queda molt clar que per la Magdalena l'estètica és tan important com l'ètica. A The Good Store trobem peces afavoridores d'estètica minimalista, de qualitat i amb un cert aire atemporal que fa les vulguem seguir portant temporada rere temporada. Com podem seduir al consumidor perquè deixi la moda ràpida? Li pregunto. "Crec que tots consumim o hem consumit moda ràpida i que fer un canvi brusc no és possible. La majoria dels clients que entren a la botiga consumeixen aquest tipus de marques. Moltes vegades arriben ells mateixos a la conclusió, per la mala qualitat de la roba, que el barat surt car. Com a consumidors comencem estar preparats, estem molt més sensibilitzat amb l'alimentació saludable i som més conscients del nostre impacte en el medi ambient. La gent compra a The Good Store per l'estètica, però, després de portar la peça i notar la diferència de tacte, qualitat, etc, els clients s'interessen per tota la resta".


Parlem també d'iniciatives locals. "A Catalunya, em diu, hi ha moltíssimes iniciatives de moda sostenible, molts projectes que encara estan en perfecte anonimat. Del que jo sé, no tenen suport institucional i és una pena perquè a part de crear una marca de Catalunya sostenible 360º, no només en moda, podrien donar feina a tallers locals i reactivar la tradició de la indústria tèxtil a casa nostra, afectada per la deslocalització".


"És una incògnita que passarà ara després del COVID-19, segurament siguem més sensibles i sostenibles en tots els aspectes, però la societat de consum massiu no crec que canviï, el missatge de consumir i consumir, lamentablement seguirà

"És una incògnita que passarà ara després de la COVID-19, segurament siguem més sensibles i sostenibles en tots els aspectes, però la societat de consum massiu no crec que canviï, el missatge de consumir i consumir, lamentablement, seguirà. Espero, però, que alguna cosa haurem après de tot això, -no hem pogut disposar de material de primera necessitat i ens hem adonat que el barat surt molt car! -espero que deixem de dependre tant de la producció a l'exterior. Aquí hi ha tant potencial!"


Us recomano que visiteu la botiga i us deixeu guiar per la Magdalena, estic segura que en sortireu satisfets i contents d'haver aportat el vostre granet de sorra. Volem que The Good Store compleixi molts i molts anys.The Good Store, carrer de València, 343, 08009 Barcelona. Podeu seguir-la a FB o a Instagram

subscriu-te al meu butlletí
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 by Glowriette. Proudly created with Wix.com