UPCYCLA! UPCYCLA! UPCYCLA!


Recycla!(/ˈrecɪklə / a l'original) És el nom de la nova etiqueta de Galliano per Maison Margiella presentada poques setmanes abans del gran reset mundial. Galliano recupera el gest transgressor del creador de la marca, quan aquest copiava fil per randa peces de roba trobades arreu, (les seves cobdiciades Replicla) i li dóna un gir contemporani. No es tracta ja de posar en entredit el paper del creador com va fer el dissenyador belga, val a dir que aquest és un tema recurrent per artistes des de mitjans del segle xx, però, pel context on es realitza, no exent de coratge, si no de elevar a la qualitat de exquisit, gràcies a l'acció del creador, en aquest cas Galliano, peces trobades a botigues de segona mà.Reciclar/replicar; Galliano que comparteix amb nosaltres la seva visió en el seu podcast THE MEMORY OF (feu clic aquí per escoltar), ens parla de l'herència, el que ens és transmès i d'uniformes -i em venen al cap imatges de Steve Jobs, Mark Zuckerberg i, perquè no? Antoni Muntadas, tots ells i molts d'altres, fan de la sobrietat uniformada una carta de presentació: Hola bon dia!, tinc força idees importants al cap jo com per perdre ni un segon pensant que m'he de posar cada matí!-. Però Galliano ens parla de subvertir els uniformes, reconstruir allò que coneixem per descobrir el que és nou. Un gest burgès, ens diu, un reflex de la societat actual, si tenim consciència, si hi som. I jo em pregunto, si hi som, ón? al món del compromís ètic, de la sostenibilitat i la responsabilitat social, suposo. Altres grans noms de la moda també volen ser-hi.


Balenciaga, que amb Demna Gvausalia com a director creatiu sembla trobar-se en una cursa febril per erigir-se emblema del camp, concepte estètic, va presentar de la mà de l'arquitecte i artista Harri Nuriev, el sofà transparent farcit de roba de segona mà de la primera imatge. Amb aquest sofà volen focalitzar la mirada sobre l'impacte que tenen els dissenyadors sobre el medi ambient, alhora que fan una crida a fomentar pràctiques comercials ecològiques. SOSTENIBILITAT, CONSCIÈNCIA SOCIAL I ECOLÒGICA, conceptes que van inundar les passarel·les el passat febrer, amb tantes interpretacions com creadors implicats. És tan ampli el mercat que s'endevina, que fins i tot les marques precursores de la moda ràpida, Mango, H&M, Zara, etc., tenen, o estan preparant, les seves col·leccions sostenibles. Sembla que a la nostra feina com consumidors conscienciats haurem de sumar-hi la d'esbrinar l'Ecopostureix.


En definitiva, la sostenibilitat i totes les seves etiquetes derivades estan de moda. L'Upcycling: donar-li una altra vida a allò que ha estat descartat, la Recycla d'en Galliano o el que molts de nosaltres ja fèiem amb la nostra roba i uniformes en l'adolescència, ha vingut per quedar-se. El millor de L'Upcicling és que ens brinda l'oportunitat de ser, a més de consumidors, creadors.

El texà és de llarg el més contaminant de la indústria del tèxtil, en la confecció tradicional d'un parell de pantalons es fa servir una mitjana de 70 litres d'aigua, 1,5 kW d'energia i 150gr. de productes químics, per no parlar dels milers de litres d'aigua necessaris per fer créixer el cotó necessari per confeccionar un sol parell de texans. El cultiu de cotó, necessari per a la seva confecció, és de llarg el que més recursos utilitza, el més políticament incorrecte i més injust de tots els sistemes que conformen el cicle de vida d'un parell de texans.


Levi's el gran nom dels texans, va iniciar l'any 2006 una etiqueta eco, i des d'aleshores té una política de reducció de l'impacte socioambiental dels seus productes. Sabedors però, que allargar la vida d'un producte és de llarg la millor manera de ser ecològic, des de la seva pàgina web ens proposen a Tu nuevo proyecto DIY un munt d'idees i com dur-les a terme per continuar lluint el nostre parell de texans preferits.


Tot i que a prop nostre podem trobar opcions interessants, com Back to Eco una iniciativa local nascuda l'any 2016, que transforma, recicla i dóna vida al texà. Jo proposo que poseu fil a l'agulla, (perdoneu, però calia fer-ho servir) i feu ús de la vostra creativitat. Que no sabeu a quin replec de la vostra vida vau deixar abandonada la vostra creativitat? (sóc ferma defensora de què la creativitat és innata a l'ésser humà i que com a qualsevol atribut se l'ha de cuidar i exercitar) cap problema! L'Estela Martí i del seu germà Gerard a Atelier Maravelles us ajudaran a redescobrir la vostra capacitat creativa alhora que apreneu l'art de la confecció. Entrar a aquest espai quasi màgic ple de colors és com travessar el llindar que ens porta al país, mai millor dit, de les meravelles. L'energia de l'Estela és contagiosa i segur que l'experiència us resulta inoblidable. Cursos de patronatge, costumització, per aprendre tots els processos per fer la vostra pròpia roba. Com diu l'Estella, si tots som diferents per què vestir igual.
subscriu-te al meu butlletí
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 by Glowriette. Proudly created with Wix.com